a fer aquesta dura tasca, i tots plegats consumeixen aquests
aliments per no defallir. Se sol La Castanyada és una festa
popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants,
tot i que darrerament la castanyada
catalana prové d'una antiga festa ritual funerària.
Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i
fruita realment se n'ha desplaçat la
celebració a la vigília d'aquesta diada. confitada. La beguda típica de la
'castanyada' és el moscatell. Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres
venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en
paper de diari (paperina). En molts llocs, el dia de Tots Sants,
els confiters organitzen rifes de panellets i
fruita confitada. Sembla que el costum d'ingerir aquestes menges -altament
energètiques- prové del fet que durant la nit de Tots Sants,
vigília del dia dels morts segons la tradició cristiana, es toca a morts sempre
seguit fins a la matinada; amics i parents ajuden els campaners representar amb
la figura d'una castanyera: una dona vella, vestida amb roba pobra d'abric
i amb mocador al cap, davant d'un torrador de castanyes per a
la venda al carrer. Les castanyeres d'abans eren molt diferents de les d'avui.
Vestien de manera pròpia. Duien unes faldilles de sargil molt amples i folrades, amb
davantal de cànem i llana. Al cap duien una caputxa blanca de llana, molt llarga,
que els arribava fins més avall de mitja faldilla. La
duien lligada al coll i a la cintura.
Actualment,
la castanyada s'ha convertit en una revetlla de Tots Sants, i se celebra en l'àmbit familiar,
extrafamiliar i comunitari -a les escoles és la primera de les quatre festes
tradicionals escolars, juntament amb Nadal, Carnestoltes i Sant Jordi-, ja sense referència ritual ni
memorial envers els mort
Fatoumata Touray, Gisselle Salinas.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada