La Castanyada és una festa popular de Catalunya que
se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la
celebració a la vigília d'aquesta diada. A Occitània també se celebra la castanyada (castanhada),
però no pas associada al dia de Tots Sants, sinó com una celebració o festa de
la tardor.[1] Com
el halloween en uns altres països, la castanyada
catalana prové d'una antiga festa ritual funerària.
Consisteix
en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i
fruita confitada. La beguda típica de la 'castanyada' és el moscatell. Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres
venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en
paper de diari (paperina). En molts llocs, el dia de Tots Sants, els confiters organitzen rifes de panellets i
fruita confitada.
Data:1 de novembre
Lloc:Catalunya
Els inicis de la festa de
tots sants data del segle IX, l´ església destina aquesta festivitat a la
memòria de tots els sants que van esmerçar les seves vides en la propagació i
la defensa de la fe cristiana.
La
Castanyada
Antigament
la castanyada era un àpat familiar dedicat als morts i que venia a ser la resta
dels antics àpats funeraris. A més de les castanyes torrades, es mengen també
moniatos i panellets i es beu vi dolç. Tradicionalment, la castanyada havia
tingut un to sever i de culte, que manifestava el respecte als difunts, sovint
s´ acabava la vetllada passant el rosari per les seves animes.
A l´
actualitat, la celebració a pres un aire festiu i les castanyes solen reunir
les famílies i grups d´ amics per fer gatzara.
Quan arriba la tardor, i el temps del fred comença a
dibuixar-se a l’horitzó retornen les festes a la vora del foc. En el nostre
calendari, la Castanyada i la menja de panellets són uns costums que, malgrat
haver perdut el seu caràcter d'ofrena funerària original, segueixen complint
una important funció social.
"Per Tots Sants, castanyes i panellets ".
Segons diuen alguns cronistes aquesta tradició de menjar castanyes, molt arrelada a tot Catalunya, es va iniciar durant la nit que va del dia de Tots Sants (1 de novembre) al Dia dels Morts (2 de novembre). Fa anys, durant aquesta vetllada, els campaners de les esglésies no paraven de fer sonar les campanes per avisar els veïns de l'arribada del moment de pregar pels seus difunts. El gran cansament que produïa moure les rudimentàries estructures dels campanars durant tantes hores feia necessari poder refer forces. Per això els campaners s’enduien castanyes, el fruit que més abundava en aquesta època de l’any, i alguna ampolla de vi dolç, per fer-les passar millor i, a la vegada, combatre el fred en els pocs moments de descans.
"Per Tots Sants, castanyes i panellets ".
Segons diuen alguns cronistes aquesta tradició de menjar castanyes, molt arrelada a tot Catalunya, es va iniciar durant la nit que va del dia de Tots Sants (1 de novembre) al Dia dels Morts (2 de novembre). Fa anys, durant aquesta vetllada, els campaners de les esglésies no paraven de fer sonar les campanes per avisar els veïns de l'arribada del moment de pregar pels seus difunts. El gran cansament que produïa moure les rudimentàries estructures dels campanars durant tantes hores feia necessari poder refer forces. Per això els campaners s’enduien castanyes, el fruit que més abundava en aquesta època de l’any, i alguna ampolla de vi dolç, per fer-les passar millor i, a la vegada, combatre el fred en els pocs moments de descans.
Elisabeth Trigueros, Daniela Murillo i Adriana Macias.
jajajajja!! fa riure la foto d'aquest esquirol :)
ResponEliminajeje si i a mes es molt bufó :)
ResponEliminahaahhahaha i a mes es mou!!!!! :D
ResponEliminaja es veritat!! :P
ResponElimina